Pedigree

Fogápolási tanácsok

1Kérdések és válaszok Szakértőnk válaszol a leggyakoribb kérdésekre

Fogápolási tanácsok

1. Hogyan vehetem észre, hogy kutyám fogbetegségtől vagy fogágybetegségtől szenved?

Gyakran szinte észre sem lehet venni. A kutya nyugodtabb lesz, kevesebbet játszik és nem olyan élénk. A gazda gyakran azt gondolja, hogy a kutya egyszerűen öregszik. A betegsége első jelei a fogkő elszíneződése, a kipirosodott íny és a kellemetlen szájszag.

2. Hogyan alakulnak ki a fogbetegségek és fogágyi betegségek?

A kutyák fogaira napról napra rakódik le a szabad szemmel nem látható lepedék. Ha ezt nem távolítjuk el, felgyülemlik, optimális körülményeket biztosítva a baktériumok számára. A lepedék aztán fogkővé keményedik, és a fogüregekben gyulladás alakulhat ki. Ez természetesen nagyon fájdalmas. Ezért is fontos a napi rendszerességű fogápolás.

3. Ez azt jelenti, hogy minden nap meg kell mosnom a kutyám fogát?

Igen. A fogápolás mindig is fontos volt a kutyák számára, de a legtöbb gazda ezzel nincs tisztában. Az egészséges harapás nemcsak az ember számára, hanem a kutya számára is életbevágó. Hiszen a fogaikat használják a rágáshoz és a játékhoz is, szinte ugyanúgy, mint mi a kezünket. Csak egészséges fogakkal lehet egy kutya igazán boldog.

4. A kutyám elég sok csontot rág. Ez is fogápolásnak számít?

A normál csontok rágása nem segít sokat. Sőt, a kutyák szája meg is sérülhet a csontok rágásakor, ami maradandó problémákat okozhat. A fogakat csak speciálisan erre a célra kifejlesztett fogápoló falatokkal lehet ápolni. A forma és a szilárdság mellett a méret és a tartalom is fontos.

5. Rendszeresen eltávolíthatjuk a kutya fogköveit. Ennek ellenére is szükséges a fogmosás?

A fogkő-eltávolításhoz a fogorvosnak altatnia kell az állatot. Ezen felül bizonyos károk nem is fordíthatóak vissza. Ezért sokkal jobb, ha a foglepedéket naponta távolíthatjuk el. Ha ennek ellenére is kialakul a fogkő, azt fogorvossal kell eltávolíttatni. A kutyát évente legalább egyszer amúgy is célszerű elvinni az állatorvoshoz.

6. A kutyám nem hagyja a fogait megtisztítani. Mit tegyek?

Legyen türelmes kutyájával, és fogtisztítás közben mindig dicsérje meg, így hamarabb hozzá fog szokni. Ha emellett Pedigree® DentaStix®-et is ad naponta kutyájának, azzal fokozottan védi kedvence fogainak egészségét.

7. A rossz lehelet tényleg azt jelzi, hogy baj van a kutya fogaival?

A rossz lehelet utalhat arra, hogy kutyájának fog- vagy fogínyproblémái vannak. További ismertetôjelek a fogak elszíneződése és a fogkőlerakódás, a duzzadt, bepirosodott vagy vérző fogíny illetve a hiányzó vagy letört fogazat. Amennyiben a fenti tünetek bármelyikével találkozik kutyájánál, haladéktalanul vigye el állatorvoshoz!

8. Boltban kapható száraz- és konzerveledelt kap a kutyám. Kell ezen túl még valamit tennem a fogai ápolásáért?

Igen, hiszen a megfelelő táplálkozás mellett is jelentkezhet foglepedék, a későbbiek során pedig fogkő Ennek megelőzése érdekében naponta ápolnunk kell kutyánk fogazatát.

Az oldal tetejére

Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.