Pedigree

Mindent a kutyafogakról

 

1A fogakról általában

A kutyák húsevők, ezért állkapcsuk ennek megfelelően alakult. A kutya fogsorában 42 fog található, ebből 20 felső, 22 pedig az alsó állkapocsban.

* További információért kérjük, mozgassa az egérmutatót a megjelölt pontokra!

Az oldal tetejére

 

2Fogbetegségek


Hogyan alakulnak ki a fogbetegségek?

Először a foglepedék (plakk) alakul ki, amely egy több millió baktériumból álló vékony réteg, az íny szélének közelében rakódik le. A foglepedéket viszonylag könnyű eltávolítani a fogról. Ha a lepedéket nem távolítják el, ásványosodik, és fogkővé alakul. A fogkő már kemény lerakódás, amit nehéz eltávolítani. A lepedékben és a fogkőben található baktériumok megtámadják az ínyt, és gyulladásokat okozhatnak.

Fogbetegségek következményei

Ha a gyulladásokat nem kezelik, a fog elválik a fogínytől. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok egyre mélyebbre hatolhatnak be a fog és az íny közötti nyílásba. Így kezdődnek a komoly ínybetegségek. Ennek eredménye általában az, hogy a baktériumok eljutnak a foggyökérig, ami a fogak kihullásához vezethet, és lehetővé teszi a baktériumok bejutását a vérkeringésbe. A fogínybetegségek ezért a belső szervek megbetegedéseiben (például máj vagy vese) is szerepet játszhatnak.Az oldal tetejére 

3MegelőzésA napi rendszerességű fogápolással megelőzhető a baj.

1. Fogmosás minden nap
A napi fogmosással nemcsak tisztán tarthatja kedvence fogait, de rendszeresen ellenőrizheti azok állapotát. Így gyorsan felismerheti a fogköveket és az esetleges fogsérüléseket, ezért érdemes a kutyát rászoktatni a fogmosásra.

Ehhez a következőkre lesz szüksége:
- kutyafogkrém
- kutyafogkefe
- tiszta kéz és rövid körmök, hogy a kutya meg ne sérüljön
- víz
- türelem
2. Speciális fogápoló falatok
Bizonyított tény, hogy fogmosás mellett a speciális fogápoló falatok is jelentősen hozzájárulhatnak a foglepedék és a fogkő eltávolításához. A fogápoló termék kiválasztásakor annak hatékonyságára figyeljen, valamint a termékben található, tudományosan igazolt hatású hatóanyagokra.

3. Rendszeres ellenőrzés a fogorvosnál
Ha kutyájánál már kialakult a fogkő, azt állatorvossal kell eltávolíttatni. E célból évente legalább egyszer érdemes ellátogatni az állatorvoshoz.

Az oldal tetejére


Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.