Pedigree

Első lépeések

Egy kölyökkutya számára mindig nagy megrázkódtatást jelent a családjától való elszakadás, és új környezetébe való beilleszkedés. A pici számára új otthona először félelmetesnek tűnhet. Egy-két aprósággal azonban megkönnyíthetjük számára a beilleszkedést.

 

1Előkészületek

Nagyon fontos, hogy kedvencének alakítson ki egy saját alvó- és pihenőhelyet. Amíg a kutyus nem nő nagyra, elég neki egy láda vagy egy kosár is. Nem érdemes drága fekvőhelyet beszerezni, hiszen a pici mindent szétrág. Figyeljen arra, hogy a kutyus helye ne legyen túl szeles és hideg. Mindig bélelje ki valamivel a fekvőhelyet! Elég, ha egy régi rongyot tesz a kutyus alá, így a helye meleg és puha lesz, ahol biztonságban érzi majd magát. Mindig válasszon csendes helyet, hogy új társa zavartalanul kipihenhesse magát! A kölyöknek saját vizes és etetőtálkára is szüksége van. Fontos, hogy ezek az edények akkorák legyenek, hogy a pici orra vagy füle ne érjen bele a vízbe vagy az eledelbe! Egy kiskutyával mindig bánjon úgy, mint egy új családtaggal! Ne feledje milyen nagy változást jelent a pici életében egy új környezet, távol a családjától, ismeretlen arcokkal és hangokkal körülvéve.

A kiskutya és a családtagok

Természetes, hogy a gyerekek azonnal játszani akarnak a kiskutyával, felemelik, cibálják. Magyarázza el nekik, hogy a kicsinek szüksége van időre, hogy feltalálja magát! Játszanak vele óvatosan, és hagyják, hogy felfedezze új otthonát! Fontos, hogy a kutyának legyen egy saját kis zuga, ahol kipihenheti magát, és ahol senki sem zavarja. Ahogy idősebb lesz, és megszokja majd új környezetét, barátságosabb lesz és aktívabb.

Fekvőhely

A kutyus fekvőhelyét gondosan alakítsa ki! Válasszon széltől védett és nem túl napos helyet. Elég, ha az elején egy kartondobozt, kosarat vagy ládát alakít ki fekhelynek. Újságpapírokkal vagy könnyen tisztítható rongyokkal bélelje ki a pici helyét! Ha a kutya nagyobb lesz, érdemes készíteni neki egy saját kutyaólat!

Kutyaól

Ha kertes házban lakik vagy kutyája nagytestű, építsen kedvencének kutyaházat az udvaron! A ház legyen legalább kétszer olyan széles, mint amilyen hosszú a kutya. Figyeljünk arra, hogy az ól ne álljon közvetlenül a földön, és legyen mindig száraz: érdemes a hideg ellen emelvényt építeni! Fontos, hogy a kutyának nyugodt és meleg fekvőhelyet teremtsünk. Az ól helyét gondosan válasszuk meg, hogy sem az eső, sem a tűző nap vagy erős szél ne bántsa kedvencünket.

Az oldal tetejére

 

2Az első közös napok

Az első napokban töltsön minél több időt új lakótársával! Szenteljen neki sok figyelmet, hogy minél előbb beilleszkedhessen új környezetébe! Hagyja, hadd fedezze fel egyedül új otthonát, majd mutassa meg neki fekhelyét. Mivel a pici számára az első napok nagyon stresszesek, segítsen neki, és halmozza el sok szeretettel!

Honvágy

A kis négylábúnak új otthona első látásra idegennek tűnik, tele ismeretlen szagokkal, zajokkal és arcokkal. Az első napokban elveszettnek érzi magát, mindentől fél, hiszen elvesztette családját. Mostantól Ön jelenti számára a biztonságot, a társaságot és a közelséget! Érdemes beszereznie egy olyan rongyot, amin érezni a kutyus anyukájának illatát, ezzel csillapíthatja a kölyök honvágyát. Figyeljen arra, hogy új barátja nyugodtan pihenhessen! A kiskutyáknak ugyanolyan fontos az alvás, mint a kisbabáknak! Ne zavarja őt pihenés közben!

Az első éjszakák és nappalok

Az első éjszakán a kiskutyánk gyakran sír és nyugtalan, ha egyedül hagyja. Ha az ágyába meleg palackot vagy rongyot tesz, könnyebben megnyugszik a megszeppent csöppség. Válasszon a picinek nevet és beszéljen hozzá sokat! Hamarosan hallgatni fog új nevére.

Kezdeti időszak

Ha vannak gyerekei, magyarázza el nekik, hogy a kis kölyök nem játékszer. Egy fiatal kutyust soha ne hagyjon egyedül egy idősebb kutyával vagy macskával, hiszen minden állat védi saját territóriumát. Legyen mindig türelmes és kedves a picihez. A kezdeti időszak tele van izgalommal, hiszen ekkor ismeri meg Önt új társa, megtanul bízni Önben, kialakul kettejük között a barátság. Ez az időszak egy boldog, közös jövő időszakának kezdete.

Az első hetek

Az első hetekben a pici anyatejet eszik. A harmadik héttől már adhat neki szilárd táplálékot is. Az első napok izgalmai bél- és gyomorproblémákat okozhatnak a kicsinél, így érdemes először főtt rizzsel vagy csirkehússal kezdeni az etetést. Minden esetben figyeljen arra, hogy legyen tiszta vize a kicsinek. A kutya egészségének megőrzése érdekében minden élethelyzetben fontos a megfelelő táplálék biztosítása. A Pedigree Junior eledelei a legjobb választás egy növekedésben évő kutyának, hiszen minden olyan anyagot tartalmaznak, amik szükségesek az állat fejlődéséhez. A Pedigree termékek fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és energiatartalma mind a picik szükségleteihez lettek kialakítva.

Az első hónapok

Az első hónapok nagyon fontosak. A táplálásra ebben az időszakban kell a legjobban figyelni! Ha kérdése van, keresse fel állatorvosát! Kutyája étrendjét ebben a korban már bővítheti száraz és konzerves kutyaeledellel. Kezdetben az etetés előtt húsz perccel mártsa a száraz kutyaeledelt langyos vízbe! Minden esetben adjon friss vizet a kutyusnak!

Problémák az etetésben

3 hónapos korig naponta hatszor kell enni adni a kutyának. Ne hagyja, hogy a négylábú fél óránál tovább turkálja az eledelt. Ha a pici nem akar enni vagy nem ette meg az összes eledelt, vegye el, és adja neki a következő etetéskor. Így a kutyus ismerni fogja az etetések menetrendjét, és a túlsúllyal sem lesz problémája. Ha hányást, hasmenést vagy kedvetlenséget tapasztal a picinél, forduljon azonnal orvoshoz! Ezek a tünetek a kölyköknél komoly betegségre is utalhatnak!

Az oldal tetejére


Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.