Pedigree

Táplálás, gondozás

Kutyatulajdonosként bizonyára Önnek is fontos, hogy kutyusa egészséges, ápolt és energikus legyen.

 

1Táplálás

Fontos, hogy kutyusa az etetés során az összes fontos anyagot bejuttassa szervezetébe. Legyen az eledel olyan, amit szívesen megeszik, és ami tartalmaz fehérjét, zsírt, rostokat, ásványi anyagokat és vitaminokat.

A kezdet

Normál esetben a kölykök három vagy négy hetesen szoknak le az anyatejről, és kezdenek el szilárd táplálékot fogyasztani. Kezdetben csak kis adagokat adjon a picinek, és ossza el az eledelt három vagy négy etetésre! A pici számára igazi stresszhelyzet, mikor családjától elszakadva idegen környezetbe kerül. Ez megviselheti a szervezetét, gyomor- és bélproblémák léphetnek fel nála. Ezért az első napokban főtt rizst és csirkehúst adjunk enni neki. Ha a hasmenés vagy hányás napok óta fennáll, forduljon az állatorvoshoz!

Előre gyártott eledelek

A megfelelő táplálkozás nagyon fontos, hiszen a kutyus egészsége a tét. A legtöbb gazdinak gondot okoz az eledelt úgy összeállítani, hogy az minden fontos ásványi anyagot tartalmazzon. A legjobb, ha a kezdetektől előre gyártott eledelekhez szoktatja kutyusát! Hogy miért? Mert

 • megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjét, zsírt, szénhidrátot, ásványi anyagot és vitamint
 • könnyen emészthető
 • különböző kiszerelésben kapható
 • higiénikus, megvédi kedvencét a fertőzésektől

Alapszabályok

A kiskutyák nagyon aktívak és gyorsan nőnek, ezért fontos egy olyan speciális étrend kialakítása, amivel elegendő energiához jutnak.

 • Általában egy kis kutyának harminc percre van szüksége egy etetéshez. Amit ennyi idő alatt nem evett meg, azt adja neki a következő etetéskor.
 • A kölyköket csak a kifejezetten nekik való eledellel etessük, ne adjunk nekik ételmaradékot!
 • Mindig biztosítsunk a picinek friss és tiszta vizet!
 • A kiskutyák rágcsálnak, ezért a legjobb, ha ad neki egy olyan játékot, amit nyugodtan szétrághat!
 • Rendszeresen vigye kedvencét állatorvoshoz!
 • Ne etesse túl a kutyát! A túlsúly a legfőbb okozója a csont- és ízületi betegségeknek!
 • Ne adjon kiskutyának plusz ásványi anyagot és vitamint!
 • Soha ne adjon a picinek nyers húst!
 • A legtöbb kutya nem tudja megemészteni a tejben lévő laktózt, így előfordul, hogy a tejtől hasmenésük lesz.

Az oldal tetejére

 

2Gondozás

Bunda

A hosszúszőrű kutyák bundáját gyakrabban kell kikefélni, mint a rövidszőrűekét. A bunda ápolása közben figyeljen nagyon arra, talál-e kutyusán sérülést, bolhát, esetleg daganatot. Nézze meg, hogy az állat szemei és fülei tiszták-e!

Fürdetés

A kutyusokat csak akkor fürdessük, mikor már tényleg rájuk fér. Csak szép időben fürdesse meg a picit, nehogy megfázzon. Mindig csak olyan termékeket használjon, amelyek kifejezetten kiskutyáknak valók, az ő bőrük ugyanis nagyon érzékeny. A kutya fürdetésével egy időben mossa ki az állat fekhelyén lévő rongyokat is!

Száj és fogak

Bár a kiskutyáknak általában nincs bajuk a fogukkal, azért rendszeresen nyissa ki az állat száját, hogy hozzászokjon ehhez a mozdulathoz. Később ugyanis csak így tudja majd megvizsgálni a kutyus fogait vagy gyógyszert beadni neki.

Karmok

A kiskutyus karmait rendszeresen vágni kell! Ha nem tudja a megfelelő technikát, kérje meg az állatorvost, hogy mutassa meg Önnek.

Állatorvos

A megfelelő állatorvos kiválasztása nagyon fontos. A tehetség mellett a szimpátia is legyen döntő, hiszen kedvence egészségéről van szó. A legjobb, ha a kiskutyát rögtön érkezése után elviszi az orvoshoz, hogy alaposan átvizsgálják, és megkapja a szükséges oltásokat is.

Az oldal tetejére


Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.