Pedigree

Tréningek

 

1Kölyökkutyák

Hogy kutyája jól viselkedjen mikor emberek között van, meg kell tanulnia néhány egyszerű szabályt. Ahogy a gyerekeknek, úgy a kutyáknak is meg kell tanítani a helyes viselkedést és a házirend betartását. Attól a pillanattól kezdve, hogy hazaviszi kedvencét, tudnia kell, hogy nem haraphat meg embereket, még játék közben sem. Azt is tudnia kell, hogy nem szabad ok nélkül ugatnia. Kölyökkutyájának mindig adja ki az „ül” utasítást, mielőtt megsimogatja vagy enni ad neki. Hogy érezhesse, kutyusa tényleg örömet szeretne okozni Önnek, tanítsa őt! Dicsérje meg és jutalmazza, amikor jól viselkedik, és utasítsa rendre szigorúan a „nem” vagy a „rossz kutya” szavakkal, ha rosszul viselkedik. Ahogy kölyök kutyusa növekszik, keresnie kell egy szakembert, aki segít a tréningelésében. Nézzen utána, mikor vannak csoportos kutyakiképzések az Ön környékén. Nemcsak arra tanítják meg kutyáját, hogy kövessen olyan egyszerű parancsokat, mint a „Marad!” vagy a „Hozzám!”, de a csoportos kiképzések arra is kiváló alkalmat nyújtanak, hogy kutyája szocializálódjon a többi kutyával. Egy jó tréning nem csak jobb társasággá teszi kutyáját, de egy nap akár meg is mentheti kedvence életét.

Az oldal tetejére

 

2Tréning pozitív megerősítéssel

A tréning nagyon fontos elem az Ön és kutyája közti jó viszony kialakításában. A jó együttműködés akkor kezdődik, amikor kutyája még kölyök korban van. Már a kezdetek kezdetétől tanítani kell, és fontos, hogy a tanulás örömteli legyen mind az ő, mind az Ön számára. A tréning során számos módszert használhat, de amely mindkettőjüket a lehető legnagyobb elégedettséggel fogja eltölteni, az a pozitív megerősítés, amely kutyája jutalma a megfelelő viselkedésért.

Az oldal tetejére

 

3A klikker tréning

A klikker használatának alapja a pozitív megerősítés. A klikker egy kis méretű, műanyag doboz egy hozzá erősített fémlemezzel, amely „klikk” hangot ad, amikor megnyomjuk. Az első lépés a tréning során annak meghatározása, hogy mi az, amit kutyája a legjobban szeret. A legtöbb esetben ez egy jutalomfalat vagy játék. A második lépés, hogy rávezessük a kutyát: van kapcsolat a klikker hangja és az örömforrás között. A klikkelés azt kell, hogy jelezze, hogy a kutya helyesen viselkedett, és hogy mindjárt jutalmat kap. Fontos, hogy a klikkelés és a jutalmazás között ne teljen el néhány másodpercnél több. Ezt a módszert használva megpróbálhatja megtanítani kölyök kutyájának az „ül” parancsot: Vegyen kezébe egy jutalomfalatot, és várjon, amíg kiskutyája leül. Legyen türelmes! Ne adjon ki semmilyen parancsot és ne ültesse le kölyök kutyáját! Várjon, amíg magától leül. Amint kis tanulója feneke földet ér, klikkeljen és jutalmazza meg. Ismételje meg a gyakorlatot többször, egy-egy alkalommal mindig csak rövid ideig (néhány percig), különböző helyeken. Majd vezessen be egy újabb elemet: amikor kutyusa leül, mondja, hogy „ül”, aztán klikkeljen, ahogy azt korábban is tette, majd adjon neki jutalomfalatot. Kiskutyája megtanulja, hogy az „ül” kapcsolatban áll ezzel a bizonyos pózzal, mivel ezt a szót hallja, miközben ezt a cselekvést végzi. Ha az utóbbi gyakorlatot megfelelő számban ismételte (40-80 alkalommal néhány rövid szakaszon belül), elkezdheti kiadni neki az „ül” parancsot úgy, hogy a szót még azelőtt ejti ki, mielőtt kutyusa feneke földet érne. Folytassa a klikkeléssel, és adjon jutalomfalatot kiskutyájának, amikor leül. De csak akkor kérje meg kedvencét, hogy üljön le, ha már biztos benne, hogy le fog ülni. Kiskutyája most már tudja, mit jelent az „ül”. A klikkelés többé már nem szükséges ahhoz, hogy teljesítse a parancsot, de ne felejtse el időről időre megjutalmazni érte.

Az oldal tetejére

 

4Hogyan tanulnak a kutyák?

Annak érdekében, hogy kutyáját hatékonyan tudja tréningelni, meg kell értenie, hogyan tanulnak az állatok. A kutyák világában a tanulás annyit tesz, mint új viselkedésformákat kipróbálni, majd megtudni, hogy azok milyen következményekkel járnak. Ha egy bizonyos viselkedést kellemes dolog követ, akkor a kutya meg fogja ismételni. Például ha kéri az ételt az asztalnál, és ezért jutalmul megkapja az ételt, akkor legközelebb is így fog tenni. De ha bizonyos viselkedés negatív eredménnyel jár az állat számára, például sikertelenül kér ételt az asztalnál, akkor a jövőben nem fog ilyet csinálni. A hatékony tréning ezen az elven alapul. A tréningnek a kutyával szembeni elvárásokból, a motiválásából (amiért megteszi, amit kérünk tőle) és a megfelelő időpontban való jutalmazásából kell állnia.

Az oldal tetejére

 

5Használjon pozitív megerősítést!

Sokféle tréningelési módszer létezik, és a klikker használata csak egy közülük. Mindig adjon kutyájának pozitív megerősítést, ami azt jelenti, hogy jutalmazza meg őt minden egyes helyes viselkedéssor után, és ne figyeljen oda, amikor nem megfelelően viselkedik. Néha nehéz nem reagálni, amikor például kutyája kitartóan ugrál vendégeire. A legjobb, amit tehet, hogy elvonja a figyelmét a nem kívánt viselkedésről úgy, hogy mutat neki egy másikat, például az „ül” parancs kiadásával. Ha kutyája követi a parancsot, jutalmazza meg, és kedvence megtanulja, hogy az ülésnek messze kellemesebb következményei vannak, mint az ugrálásnak.

Az oldal tetejére


Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.