Pedigree

Egészséges ételek

Gazdinak lenni nagy felelősség. Ahhoz, hogy kedvencünk hosszú és boldog életet élhessen, figyelnünk kell az egészségére. Fontos, hogy a kutya étrendje kiegyensúlyozott legyen, ugyanakkor az állat ápolása és az állatorvos rendszeres látogatása is legalább ilyen fontos feladatok.

 1Táplálkozás

Fontos, hogy a kutya tápanyagban gazdag eledelhez jusson, ezért célszerű mindig megvizsgálni az eledelek összetevőit! Mióta kötelező az élelmiszerek címkéin feltűntetni a tápanyagokat, a gazdik el tudják olvasni az eledelek tápanyagtartalmát. Ennek köszönhetően egyre nagyobb a tudatosság és az érdeklődés az állatok egészségét és táplálkozási igényeit illetően.

Zsírok

A zsírok jelentik a legfőbb energiaforrást a kutya étrendjében, emellett pedig biztosítják az egészséges bőrt és a ragyogó bundát. A zsírok és a nélkülözhetetlen zsírsavak (a zsírok fő alkotóelemei) különösen fontos szerepet játszanak a kutya egészségének fenntartásában, egyúttal nagyban hozzájárulnak ahhoz is, hogy az eledel ízletes legyen. A zsírok segítenek a zsírban oldódó vitaminok felvételében is. Az állati eredetű zsírok és a növényi olajok kiváló forrásai a zsíroknak és a nélkülözhetetlen zsírsavaknak az állateledelekben.

Szénhidrátok

A szénhidrátok egyszerű cukorból állnak, energiát biztosítanak és segítik az emésztést. A kutyák szervezete azonnali energiaszükségletük kielégítéséhez szénhidrátot alakít át, a tartalékenergia pedig glikogénként tárolódik. A rizs-, a kukorica- és a búza kiváló szénhidrátforrás az állateledelekben.

Fehérjék

A fehérje minden élő szövet fő alkotóanyaga, elengedhetetlen a megfelelő növekedéshez és az izomzat fejlődéséhez. A szőrzet, a bőr, a karmok és az izmok főként fehérjéből állnak. A kutya testében ezernyi különböző fehérje található, mindnek külön funkciója van, de valamennyi ugyanazokból a kisebb egységekből, az aminosavakból épül fel. Néhány aminosavat ugyan elő tud állítani a szervezet, a többit azonban a tápláléknak kell biztosítania. A hús, a tojás, a hal, az állati belsőségek, a tejfélék és az élesztő mind kitűnő fehérjeforrás az állateledelekben.

Rostok

A rostok főleg szénhidrátokon alapuló szerves összetevők, melyek lehetővé teszik a jó emésztést, hiányuk vagy nem megfelelő arányuk pedig a székrekedés fő okozója. A rostok jótékony hatással vannak az emésztésre, és biztosítják a széklet megfelelő állagát. A rizs, a kukorica, a búza és a növényi alapú termékek kiváló rostforrások az állateledelekben.

Vitaminok

A kutya szervezetében lejátszódó anyagcsere-folyamatok vitaminok segítségével mennek vége, melyek gondoskodnak a kiváló látásról, a csontnövekedésről és a hatékony anyagcseréről. Ennek magyarázata az, hogy a vitaminok elengedhetetlen katalizátorai a kémiai reakcióknak. Vannak vízben, illetve zsírban oldódó vitaminok, melyek mind speciális szerepet töltenek be. Ha a kutya például megvágja a mancsát, akkor az egyik vitamin segít elállítani a vérzést, míg egy másik támogatja a seb gyógyulását. Természetes forrásokból nehéz megfelelő arányban hozzájutni a vitaminokhoz, a tápba bevitt vitamin-kiegészítéssel azonban ki lehet elégíteni a szükségletet. A hozzáadott vitaminok, a tejtermékek, a zöldségek, a máj, a vese, az élesztő és a gabonafélék kiváló vitaminforrások az állateledelekben.

Ásványi anyagok

Az ásványi anyagok gondoskodnak az erős fogakról és csontokról, de hatással vannak a szervezetben található folyadékokra is, például a vérre. Az ásványi anyagok egyfelől gyakorlatilag lebonthatatlanok, másfelől azonban nehézkes lehet a felszívódásuk. Ne feledje, hogy ezek az anyagok túl nagy mennyiségben mérgezéshez vezethetnek. Akárcsak a vitaminoknál, az ásványi anyagoknál is nehéz biztosítani a szervezet számára a megfelelő mennyiséget, ezért sok tápot kiegészítenek, hogy azok megfeleljenek a táplálkozási szükségleteknek. A hozzáadott ásványi anyagok, a hal, a hús, a máj, a tejtermékek, a gabonafélék és a csontliszt kiváló ásványianyag-források az állateledelekben.

Az oldal tetejére

 2Ápolás, gondoskodás

Az igazi gondoskodás és odafigyelés által a kutya hosszabb és boldogabb életet élhet. A kutya egészségének megőrzésében nemcsak az egészséges táplálás játszik nagy szerepet, hanem az állatról való megfelelő gondoskodás, és az állatorvos rendszeres látogatása is. Vannak olyan ápolási eljárások is, melyeket a gazdi is elvégezhet kedvencén.

Kutya füleinek és szemeinek vizsgálata

Amikor kutyáját ápolja, vizsgálja meg, hogy a szemei és a fülei tiszták-e, illetve hogy nem túl váladékosak-e. Óvatosan húzza le kutyájának alsó szemhéjait, és vizsgálja meg a kötőhártyát! Ha minden rendben van, akkor rózsaszínnek kell lennie. A szemfehérjéknek fehérnek és fényesnek kell lenniük, minden pirosság nélkül. Nézze meg a pupillák méretét, és ellenőrizze le, hogy fény hatására összehúzódnak-e. Figyelje meg, lát-e bármilyen váladékot a kötőhártya-mirigyen, mert az fertőzés jele lehet. Ha az állat szemei nem tiszták, óvatosan tisztítsa le őket nedves vattával. Külön vattát használjon a két szemre. Ha kutyája szemei pirosak vagy túl váladékosak, forduljon az állatorvoshoz!

A füleknek tisztának és rózsaszínnek (de nem élénk rózsaszínnek) kell lenniük, mentesnek mindenfajta váladéktól vagy erős szagtól. Nézze meg, van-e a fülben fülzsír, mert (különösen a sötét színű) az élősködők jelenlétére vagy fertőzésre utal. Ha a kutya fülei piszkosak, törölje ki őket egy kicsi, száraz vattadarabkával! Ne nyúljon az állat fülébe mélyebben, mint amennyire belelát, és ne piszkálja belül semmilyen szilárd tárggyal, mert a fül rendkívül kényes és könnyen megsérül. A hosszú fülű kutyák gyakrabban szenvednek fülbántalmaktól. Sok sötét fülzsír vagy váladék a fülben azt jelzi, hogy kutyájának fülaktája vagy –fertőzése van. Ebben az esetben szintén forduljon állatorvoshoz!

Mértékletesség

Ne hagyja, hogy kutyája túlegye magát! Ha jó formában akarja tartani kedvencét, akkor nagyon fontos, hogy biztos legyen benne, kutyusa testsúlya megfelelő-e. Hogy lássa, nem túlsúlyos-e kedvence, mérje meg rendszeresen az állat súlyát, és tapogassa meg, különösen a bordák környékén. Éreznie kell minden egyes bordát a bőr, illetve a bőr alatti réteg alatt. Vizsgálja meg, vannak-e zsírpárnák az ágyék területén vagy a hason! Ha nem biztos benne, hogy jól csinálja, kérdezze meg az állatorvost! Ha nem tudja kitapogatni a bordákat, valószínűleg változtatnia kell kutyája étrendjén. Ilyen esetben is forduljon az állatorvoshoz!

A szájüreg rendszeres vizsgálata

Rendszeresen ellenőrizze kutyája szájüregét! A fogaknak tisztának és fogkőmentesnek kell lenniük, a fogínynek pedig rózsaszínnek. Emelje fel magasra kutyája felső ajkát, és nyomjon meg határozottan egy elülső felső foghoz tartozó fogínyterületet! Amikor elveszi az ujját, a fehér területnek gyorsan rózsaszínűvé kell változnia. Nyissa ki kutyája száját, és vizsgálja meg az összes fogát! Különösen figyeljen a fogkőlerakódásra, amely a sárgától egészen a sötétbarnáig bármely színű lehet. Ahogy kutyája idősebb lesz, a fogíny mellett fogkő jelenhet meg. Ez kellemetlen szagot, fogínybetegségeket, -fertőzéseket eredményezhet a kutya szájában, sőt, a fogak kihullásához is vezethet. Állatorvosa el tudja távolítani a fogkövet kutyája fogairól, leszedi a lazább részeket és megcsiszolja, hogy ezzel is tisztítsa az újabb fogkövesedés folyamatát. Ezen kezelések alatt az állatot elaltatják.

A karmok vágása

Figyeljen oda kutyája karmaira! Ha kutyusa sokszor futkározik kemény felületen, akkor a karmai valószínűleg a számára megfelelő hosszúságúra kopnak. De ha kutyája többnyire füvön sétál, akkor lehet, hogy le kell vágni a karmokból. Különösen szenteljen figyelmet a mancsok belső oldalán található karmoknak, mert azok nem érintkezhetnek a földdel, így nem tudnak kopni. Hajlamosak hosszúra nőni, visszafelé görbülni, így szúrhatják a kutya talpát. Ez amellett, hogy nagyon fájdalmas, sántaságot is okozhat. Ön egyedül is levághatja kedvence karmait speciális vágóeszközt használva. Ha nincs tapasztalata kutyája karmainak vágásában, kérjen segítséget az állatorvostól vagy kutyakozmetikustól!

A bunda ápolása

Hogy kutyája remekül nézzen ki, és a lehető legjobban érezze magát, rendszeresen ápolni kell bundáját. Vizsgálja meg rendszeresen a bunda állapotát, így észreveheti az esetleges rendellenességeket, például daganatokat, sebeket vagy élősködők jelenlétét. Az állat bundáját a fejétől a farkáig simának kell éreznie. Válassza el a fejközeli szőrzetet, majd a gerinc alattit, különösen figyelve arra, hogy talál-e bármilyen leváló bőrhámot vagy vágást a bőr felületén. Vizsgálja meg, van-e bármilyen fekete pötty a farok tövénél, a törzsön vagy a hason, mert az valószínűleg bolha. A fénytelen, matt szőrzet nem megfelelő étrendre vagy betegségre utal. Ezt követően csúsztassa kezeit az állat mellső végtagjai alá, egészen a hónaljakig, majd a kutya hátán át medencetájékig és a hátsó végtagokig! Vizsgálja át kutyája mancsait és az azokon található párnákat, hogy van-e rajtuk vágás vagy más sérülés. Ha bármilyen szokatlant vagy rendelleneset tapasztal, forduljon állatorvoshoz!

Az oldal tetejére


Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.