Pedigree

Viselkedés

A kutya már több mint 1200 éve az ember legjobb barátja, bár kettőjük kapcsolata már 80000 évvel korábban elkezdődött. Abban az időben minden kutya ősét, a farkast próbálták háziasítani. Bár ekkor a kutyák vadászó életmódot folytattak – vissza kellett hozniuk a zsákmányt, őrködtek és maradékon éltek –, semmi kétség afelől, hogy már akkor is különleges kapcsolat volt a kutyák és az emberek között: kölcsönös hűség, bizalom és megértés. Ahhoz hogy a gazda megértse kedvence viselkedését, ismernie kell őt.

 

1Az érzékek

Természetes körülmények között egy kutyának vadásznia kell ahhoz, hogy élelemhez jusson, ezért érzékszerveik úgy fejlődtek ki, hogy ezt megkönnyítsék számára.

Szaglás

Minden kutyának kiváló a szaglóérzéke. Ez legalább annyira fontos a kutyáknál mások észleléséhez, mint az embereknél a látás. Nemcsak a táplálék megtalálásában segít, de lényeges szerepet játszik a többi kutyával való kommunikációban is.

Látás

A kutyák jól látnak messzire is, amely hasznos a vadászat során, de nem tudják fókuszálni a látásukat a szemüktől 25 centiméternél közelebbi tárgyakra. Olyan jól ki tudják venni a színeket, akár az emberek, sőt, tompa fénynél jobban is látnak náluk. A képességük, hogy kivegyék a részleteket, korlátozott. Egy bizonyos távolságra lévő mozdulatlan tárgyat vagy élőlényt nem tudnak észlelni, de ha a tárgy vagy az élőlény megmozdul, azonnal észreveszik.

Hallás

A négylábúaknak igen fejlett a hallásuk. Több hullámhossz, szélesebb skáláját képesek meghallani, mint az ember. A felálló fülű kutyák jobban hallanak, mert a fülkagylójuk hangerősítőként működik. Azok a kutyák, akiknek megvan ez a képességük, a hang irányába fordítják a fejüket.

Ízlelés

Az ízek észlelése ugyanolyan fontos szerepet tölt be a kutyák életében, mint a szaglás. Többségük elfogadja a különböző ízeket, bár kedvenc ízük az édes.

Simogatás

Más állatokhoz hasonlóan a kutyák is érzékenyek a hőmérsékletre és a fájdalomra, és örömet okoz nekik egy barátságos érintés. A különböző testrészek érintésre való érzékenysége eltérő az egyes állatoknál: a négylábúak többsége szereti, ha vakargatják a fejét, a mellkasát vagy a hátát, de sokuk agresszívvá válik, ha megérintik a farkát, a farát vagy a mancsait.

Az oldal tetejére

 

2A testbeszéd

Az egyik ok, amiért a kutya olyan jó társa az embernek az, hogy hihetetlen képességgel tud velünk kommunikálni. A kutyák, akik emberekkel élnek és úgy tekintik őket, mintha a családhoz tartoznának, nagyon hamar megtanulják felismerni a hangulatváltozásainkat és a szándékainkat. A kutyák közti kommunikációs eszközök ismerete lehetővé teszi a figyelmes gazdi számára, hogy pontosan értse, mit próbál közölni vele a kutyája. A négylábúak számos eszközt használnak a kommunikációhoz: arckifejezéseket, pózokat, szagokat és hangokat. Kutyája érzelmeket fejez ki a szájával, a szemeivel, a füleivel, sőt, a farkával is. Ha megfigyeljük az állat testbeszédét, rögtön látjuk, hogy egy adott helyzetben melyik kutya van domináns pozícióban. Ha kutyája arra kéri, hogy játsszon vele, felemeli a mellső mancsát vagy egyedi módon behajlítja a mellső mancsait, és gyakran ugat, hogy felhívja magára az Ön figyelmét. Az is előfordulhat, hogy előhoz egy játékot vagy hogy ráugrik egy másik kutyára, hogy egy jót kergetőzzenek.

Farok

Egy nagyon jellemző és jól ismert viselkedésforma a farokcsóválás. A legtöbb ember tudja, hogy a lazább csóválás a pozitív érzelmeket és a kutya pozitív hozzáállását fejezi ki. A farok nagyon heves mozgatása, amely a far mozgatása is egyben, az alázatos, valamint a nagyon rövid farkú kutyáknál figyelhető meg. A farok más érzelmeket is kifejezhet. A merev farok lassú mozgatása a hát vonalában idegességet jelent. A hátsó lábak közé szorított farok félelmet jelez. A nyugtalan vagy ideges kutyák erősen mozgathatják a farkukat lefelé, miközben megpróbálnak győzedelmeskedni az ellenfelükön. A legtöbb kutya úgy fejezi ki érdeklődését vagy éberségét, hogy a farkát a hátvonal alatt 45 fokkal vagy kicsit magasabban tartja.

Arc

Sokat megtudhatunk a kutya hangulatáról az arckifejezéséből, amely aggódást, izgalmat, félelmet, játékhoz való kedvet és sok más érzelmet is kifejezhet. Az éberséget és a figyelmes fülelést a fülek egyenes és függőleges helyzetbe állítása kíséri. A hátra álló vagy lágyan a kutya fejére simuló fülek olyan érzéseket fejeznek ki, mint az öröm, az engedelmesség vagy a félelem. Hogy helyesen értelmezze kutyája érzelmeit, figyelnie kell az egész testtartását. Az agresszív magatartást a fülek merev, felálló helyzete vagy szorosan a fejhez való lapulása jelzi. A boldog vagy engedelmességet mutató kutya lazán vagy félig lecsukva tartja szemhéját, míg egy agresszív állat tágra nyitja a szemeit. Az állatok addig néznek „farkasszemet” egymással, amíg az egyikük agresszívabb nem lesz, vagy a másikuk szemlesütve le nem szegi a fejét. Ha a kutyát alázatos magatartása ellenére tovább is bámulja az ellenfele, akkor bizonytalan lesz, és félelemből elkezdhet harapni. Ne próbálja meg állni kutyája pillantását, ha az ideges vagy agresszívan viselkedik, mert kiprovokálhatja a támadását. A szelíd szemkontaktus nagyon fontos, és jót tesz a kutya-gazdi kapcsolatnak. Az engedelmes kutyák vagy bizonyos fajtájú kutyák (labradorok) gyakran kinyitják a szájukat, és úgy villantják ki a fogaikat, mintha mosolyognának. Egy agresszív vagy önbizalomhiányos kutya csak a metszőfogait villantja ki, az ajkai merevek, és összeráncolja a bőrt az orrán. Egy félelemmel teli, agresszív kutya teljesen hátrahúzza az ajkait, az összes fogát kivillantja, és néha még morog is.

Az oldal tetejére

 

3A hangok általi kommunikáció

Szinte rögtön azután, hogy megszületnek, a kölyök kutyák hangokat adnak ki, hogy közöljék az anyjukkal: éhesek, boldogok vagy éppen fáj valahol. Az első ugatást a születés után 3-6 héttel hallhatjuk. Az ugatás különböző érzelmeket fejez ki, és a hangja a helyzettől függően más és más. A kutya figyelmeztetően ugat, ha betolakodót lát, vagy ha tudatni akarja, hogy adott terület az ő territóriuma, játék közben, vagy amikor fel akarja hívni magára valaki figyelmét. A morgás figyelmeztetést, fenyegetettséget jelent, vagy védekezésként értelmezhető. Sose provokáljon morgó kutyát, és ne engedje a gyerekeket a közelébe, mert támadhat. Előfordul, hogy a kutya morog, miközben egy másik kutyával játszik, de ekkor sem a pózuk, sem az arckifejezésük nem utal agresszióra. Néhány kutya megkülönböztetően morog, amikor cirógatják, de ekkor laza a testtartásuk és láthatóan nem akarnak támadni. A vonyítás nagy távolságra is elhallatszó kommunikációs eszköz, messzebbről meghallható, mint az ugatás. A kutyák általában akkor vonyítanak, amikor magányosak és társas kontaktust kezdeményeznek. Az alázatos viselkedést, az üdvözlést vagy a fájdalmat gyakran kíséri nyüszítés. Erős fájdalomnál csahol a kutya. A magas hangon való ugatás izgalomról árulkodik, például kergetőzés közben.

Az oldal tetejére

 

4A szagok általi kommunikáció

A levegőben és a talajon lévő szagok sokat elárulnak kutyájának arról, hogy mi is történik a környezetében. Olyan, mintha kutyája újságot olvasna. A négylábúak kétféleképpen kommunikálnak egymással szagok útján. Először is ott hagyják a szagukat a környezetükben nyál-, vizelet- vagy mirigykiválasztódás útján. A testszaguk is fontos információkat árul el a többi állat számára. A terület vizeléssel való megjelölése nem olyan fontos a kutyák számára, mint a ragadozóknál, de valószínűleg nyugtató funkciója is van: egy kutya, akit a saját szaga vesz körül, nagyobb biztonságban érzi magát. Egy szuka kutya vizeletében vannak olyan anyagok, amelyek jelzik a párzási időszakot, és hogy készen áll a szaporodásra. A kan kutyák megérzik ezt, és akár nagy távolságot is megtesznek azért, hogy megtalálják a tüzelő nőstényt. A kutyák számára a bőrben található mirigyek által kibocsátott illatanyagok szintén fontos eszközei a kommunikációnak. A mirigyek a kutya szájában, a végbélnyílás mellett, és a farkon csoportosulnak. Ha olyan kutyák találkoznak, akik még nem ismerik egymást, először is megszimatolják a másikat ezeken a területeken. Egy félénkebb kutya eldughatja a farkát a lábai közé, hogy megelőzze a további szaglászást.

Az oldal tetejére

 

5Szexuális viselkedés

Akárcsak más állatoknak, a kutyáknak is van nemzési ösztönük a fajfenntartás érdekében. A szukák csak az úgynevezett tüzelési időszak alatt termékenyíthetőek meg, amely kétszer van évente. A kanok egész évben termékenyek, és ha megtehetik, képesek nagy távolságot is megtenni, hogy partnert találjanak. A tüzelés általában közel három hétig tart, ez alatt az idő alatt a szukák egyre vonzóbbakká válnak a kanok számára, viselkedésük megváltozik.

Néhány dolog a kutya ivarzásával kapcsolatos viselkedésében fárasztó lehet a gazdi számára. Ha nem szeretné, hogy kutyája utódokra tegyen szert, tanácsos ivartalanítani őt, vagy más születésszabályozó módszert használni. Kérjen információt állatorvosától!

Az oldal tetejére


Pedigree® Mindenünk a kutya! © 2018 Mars Magyarország Értékesítő Bt.